Популярни продукти за облекчение на ставно-мускулни болки: анализ

man wrapping knee with a band

Популярни продукти за облекчение на ставно-мускулни болки: анализ

Турмалинови колани, магнитни наколенки, загряващи пластири и какво ли още не, се рекламират активно за лечение на болки. Някои средства наистина помагат, други имат частичен ефект, а трети са пълна измислица. Трудно е за обикновения човек да прецени кое наистина работи и кое не, без да го е пробвал.
В тази статия ще разгледаме някои продукти от научна гледна точка за да ви помогнем по-добре да отсеете истината от измамата.

Магнитни колани, магнитни наколенки и т.н.

Кой не е чувал за чудодейните магнитни наколенки? Или пък за лечебни магнитни гривни и колани? Напоследък се появиха и доста други “изобретения”, които разчитат на статични магнити за облекчение. Според рекламите магнитите създават магнитно поле, което по някакъв начин облекчава болката. Обикновено не се обяснява как по-точно става това.

Какво казва науката?

Изследване публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация анализира над 30 различни научни експеримента, имащи за цел да установят ефекта от статичните магнити върху усещането за болка и скованост. Всички научни експерименти обхващащи над 100 човека не установяват никакъв ефект от статичните магнити срещу болки в ставите и мускулите. Някои от експериментите показват известен болкоуспокояващ ефект, но броя на участниците в тях твърде е малък. Анализа показва, че статичните магнити нямат ефект по-различен от плацебото при болки в ставите и мускулите.
Според друго проучване, е възможно електромагнитите използвани от физиотерапевтите да помагат при остеоартрит но остава неясно до каква степен.

Заключение: Най-вероятно всички видове магнитни наколенки, магнитни колани, гривни и други със статични магнити няма да облекчат болката ви. Възможно е обаче, машините за електромагнитна терапия във физиотерапевтичните центрове да имат известен ефект при определени състояния.

Турмалинови колани и наколенки

Турмалина е минерал, който има свойството да задържа топлина. Рекламите за турмалинови колани и турмалинови наколенки против болки твърдят, че носенето им загрява съответната област и по този начин облекчава болката.

Какво казва науката?

Няма изследване или научно доказателство, които да подкрепят тази теория. Телесната топлина, която се задържа от турмалинов колан или наколенка е крайно недостатъчна за да доведе до значително загряване, а какво остава за облекчение на болката.

Заключение: Въпреки, че турмалина има свойството да задържа топлина носенето на турмалинов колан, турмалинови наколенки и други, е крайно недостатъчно за значително затопляне и облекчаване на болки. Добър загряващ ефект и евентуално облекчение се постига от лечебните масажи в комбинация със затоплени турмалинови камъни.

Загряващи и обезболяващи пластири

Обезболяващите пластири съдържат различни съставки. Най-често това са ментол (охлаждащ), камфор или капсаицин. Капсаицинът, който се съдържа в чилито, освен загряващ има и аналгетичен (обезболяващ) ефект.

Какво казва науката?

Няколко научни публикации потвърждават аналгетичния ефект на капсаицинът и успешното му локално приложение при пациенти с невралгия и хронични болки. Камфорът пък е отдавна известен със загряващите си свойства.

Заключение: Възможно е загряващите пластири да имат известен ефект, особено при травми и неврологични болки. Ефекта зависи от съставките, които са в тях. При възможност търсете обезболяващи пластири с капсаицин (capsicum), той има комбиниран лечебен ефект.

Електростимулатори

Електростимулаторите разчитат на нискочестотен ток за облекчение. Идеята е, че електроимпуслите стимулират производството на ендорфини и блокират предаването на болковите импулси до мозъка (gate theory).

Какво казва науката?

Тока има множество приложения във физиотерапията, включително за обезболяване и възстановяване на мускулите след травми. Най-често за обезболяване се използват ТЕНС и интерферентен ток. Основната разлика е, че интерферентния ток прониква по-дълбоко в тъканите. Поради това и лечебния ефект е по-добър. Интерферентния ток причинява и по-малко дискомфорт по време на процедурата. Голямо изследване показва, че ТЕНС и интерферентния ток намаляват значително болката и сковаността, като интерферентния ток е с около 20% по-ефективен.

Заключение: Нискочестотния ток се използва от дълги години във физиотерапията и има добър ефект при повечето хора. Имайте в предвид, че силата, честотите и програмите имат значение за ефекта. По възможност избирайте по-силен електростимулатор с добро разнообразие на параметрите. Най-ефективни, но и по-скъпи са тези с интерферентен ток.

Тази информация е събрана от международни научни публикации и изследвания. Вярно е, че всеки човек е различен но все пак има неща, които разчитат по-скоро на плацебо и такива, които са научно доказани и изпитани.

Източници:
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Capsaicin#section=Top
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3755533/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1976658/
https://nccih.nih.gov/Health/magnets-for-pain
https://www.webmd.com/back-pain/news/20000306/do-magnets-help-relieve-low-back-pain#1
https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/24/2/87.full.pdf
https://www.researchgate.net/publication/265971910_Application_of_Low_Frequency_and_Medium_Frequency_Currents_
in_the_Management_of_Acute_and_Chronic_Pain-A_Narrative_Review
Photo by rawpixel on Unsplash

Споделете тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *