Какво е ТЕНС?

Какво е ТЕНС?

Транскутанната електрическа нервна стимулация (ТЕНС) е метод широко  използван във физиотерапията и рехабилитацията от десетилетия. Неговите приложения са основно в сферата на обезболяването, като предимствата на ТЕНС терапията пред традиционните болкоуспокояващи лекарства са множество. Освен, че няма почти никакви странични ефекти ТЕНС терапията в повечето случаи излиза и по-евтино от редовното закупуване на болкоуспокояващи медикаменти.

ТЕНС представлява пропускане на електроимпулси през кожата посредством електродни пластири(или вендузи), което има двоен механизъм на действие. От една страна, електроимпулсите блокират рецепторите за болка в мозъка, тъй като те са по-бързи от сигналите за болка и по този начин не им позволяват да достигнат главния мозък. От друга страна, стимулират мозъка да произвежда ендорфини, които имат аналгетичен ефект (потискат чувството за болка). Приложението на ТЕНС се оказва доста успешно при повечето хора, които по една или друга причина изпитват ставно-мускулни болежки. ТЕНС се оказва най-успешния физиотерапевтичен метод за притъпяване на болката в сравнение с ултразвуковата и магнитната терапии.

ТЕНС или ЕМС?

ТЕНС се използва основно за притъпяване на болката, а Електро Мускулната Стимулация (ЕМС) се използва за тонизиране на мускулите и предпазване от атрофия. ЕМС основно помага за увеличаване на кръвоснабдяването към мускулите, увеличаване обхвата на движение, увеличаване на мускулната сила и издръжливост. ЕМС също има известни болкоуспокояващи свойства, когато става въпрос за мускулна треска, схванати мускули, крампи и тн.

ТЕНС се използва при болки на нервна основа каквито за прищипан нерв, невропатия, артрит, спондилит, дископатия и тн.

Понякога болките са предизвикани от комбинация от двата фактора и тогава най-ефективни са комбинираните ТЕНС/ЕМС устройства какъвто е TENS COMBO.

Защо да изберете ТЕНС?

Мигновено действие

Без странични ефекти

Икономичност