Често задавани въпроси

Често задавани въпроси


Транскутанната Електрическа Нервна Стимулация (ТЕНС) представлява пропускане на токови импулси през кожата. Електроимпулсите блокират предаването на сигналите за болка до главния мозък и стимулират тялото да произвежда естествени болкоуспокояващи вещества(ендорфини).

Въпреки, че е сравнително безопасен метод ТЕНС не бива да се използва при:

  • Възпалена, разранена и разязвена кожа, по време на повишена телесна температура. Над и около сърдечната област.
  • Пациенти с имплантирани пейсмейкъри, дефибрилатори, преди 37 гестационна седмица на бременността.
  • При глаукома, при наличие на тумори и злокачествени заболявания, различни форми на епилепсия, установена алергия към използвания контактен гел, непоносимост към електрически ток, както и при наличие на тромбози в болезнената зона. При съмнения винаги се консултирайте с личен лекар!

Електродните пластири се поставят на мястото, което желаете да третирате. Поставяйте ги върху чиста и подсушена кожа за да залепват по-добре и да удължите техния живот. Никога не поставяйте електродните пластири около сърцето, върху гърдите, главата, около гърлото, върху тумори, тромбози, наранявания и раздразнения по кожата. Ако имате съмнения се консултирайте с физиотерапевт или лекар, те могат да ви помогнат с правилното поставяне на електродите.

Живота на електродните пластири зависи от честотата на използване и от някои други фактори. Обикновено един чифт стига за около 1-2 месеца.

Ако започнат да засъхват, можете да удължите техния живот като добавите по 1-2 капки студена вода върху контактния гел. След като ги навлажните леко, обърнете пластирите нагоре и изчакайте да станат отново лепкави. Едва тогава ги използвайте.

За ТЕНС терапията не се изисква лекарско предписание. Все пак при някои специфични състояния и при съмнения е добре да се консултирате с личен лекар.

Ако сте от хората, които изпитват слаби до умерени болки от време на време за вас би бил достатъчен и апарат от по-нисък клас. Такива са ТЕНС 100 и ТЕНС 300.

За по-тежки състояния, е необходимо да си вземете апарат от висок клас. Един от най-популярните в този клас е ТЕНС Х. Той е и доста мобилен. Ако имате нужда от електростимулатор, който в същото време да тонизира мускулите и да предпазва от атрофия за вас най-подходящ е  ТЕНС COMBO. TENS Combo е най-ефективен и при изключително силни болки.

 

ТЕНС устройствата се използват основно за обезболяване. ЕМС устройствата се използват за възстановяване на мускулите, предпазване от атрофия и раздвижването им. ЕМС устройствата също могат да имат известен обезболяващ ефект когато става въпрос за схванати и сковани мускули. В някои случай болките са предизвикани от комбинация от фактори и тогава най-ефективни са комбинираните ТЕНС/ЕМС устройства като TENS COMBO.