Електростимулация срещу болки в кръста

Електростимулация срещу болки в кръста

Болката в кръста е може би най-разпространеното заболяване, като около 80% от хората ще изпитат болка в кръста поне веднъж в живота си. Често пъти хората изпитват болки и в по-горните части на гърба, трапеца и плешките.

Какви са причините?

Причините могат да бъдат разнообразни. Съществуват над 30 различни състояния, които могат да причинят болки в кръста или гърба. Най-често срещаните са:

  • претоварени/разтегнати  мускули или сухожилия
  • артрит
  • дископатия
  • гръбначни изкривявания
  • остеопороза
  • прищипан нерв

Болката може да бъде остра или хронична. Като остра болка се характеризира тази, която трае кратковременно – от няколко дни до няколко седмици. Хроничната болка се появява в продължение на повече от 12 седмици, понякога продължава дори и след операция или съответното лечение.

Как електростимулацията може да помогне?

Пропускането на нискочестотни токови импулси през кожата може да притъпи усещането за болка и да подобри подвижността. От десетилетия физиотерапевтите използват електростимулация срещу различни болки с голям успех.

Според проучване проведено в университета в Отава, Канада електростимулацията намалява усещането за болка с до 70% при пациенти с артрит.

Друго проучване проведено в Полша също доказва положителния ефект от електростимулацията:

След процедури с нискочестотен ток  усещането за болка намалява с 60% -70% при пациенти с хронична болка в кръста, като се подобрява и мобилността с до 40%.

Множество други изследвания доказват ефективността на електростимулацията за притъпяване на болката и възвръщане на нормалната подвижност.

От научна гледна точка електростимулацията има двоен механизъм на действие – от една страна електроимпулсите блокират предаването на сигналите за болка към главния мозък, от друга страна мозъка започва да произвежда естествени болкоуспокояващи вещества (ендорфини). По този начин се постига значително понижаване на болката, което трае до няколко часа след процедурата. Повечето пациенти са изключително доволни от процедурите с електростимулация.

Къде мога да се сдобия с електростимулатор?

Традиционно, процедури с електротерапия се правят във физиотерапевтичните кабинети. От неотдавна съществуват и електростимулатори за домашно ползване. Те са особено подходящи за хора, които имат нужда от редовна употреба. Тук можете да разгледате най-добрите апарати, които сме подбрали: Устройства.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12918009

https://www.webmd.com/back-pain/causes-back-pain#2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5240899/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322582.php 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906

Споделете тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *