Електростимулация против болки и скованост

Електростимулация против болки и скованост

Транскутанната електрическа нервна стимулация (ТЕНС) е един от най-ефективните и безвредни методи за обезболяване. Използва се успешно във физиотерапията от десетилетия . Основни предимства на ТЕНС терапията са мигновеното действие и липсата на странични ефекти. За разлика от лекарствата, стимулацията с нискочестотен ток не натоварва черния дроб и бъбреците. От неотдавна на пазара има и ТЕНС апарати за домашна употреба. Те са особено подходящи за хора с болки и скованост, които търсят незабавно облекчение у дома или на работното място.

 

Как работи ТЕНС терапията?

При този вид електростимулация се пропускат нискочестотни токови импулси през кожата. Електроимпулсите са по-бързи от нервните импулси и блокират сигналите за болка преди да достигнат главния мозък. В същото време се стимулира отделянето на естествени болкоуспокояващи хормони – ендорфини. Аналгетичния(болкоуспокояващ) ефект от ТЕНС терапията започва мигновено и трае до няколко часа.

Това е ефективен метод, широко използван заради своята липса на странични ефекти, добра поносимост и лесна употреба.

 

При какви състояния може да се използва ТЕНС?

Електростимулацията е ефективна при болки и скованост причинени от различни състояния. Най-често я използват хора със заболявания като артрит, болест на Бехтерев, ишиас, дископатии, невропатии, невралгии, травми и тн. Хора с болки в гърба, колената, лактите, раменете, корема и т.н., чиято причина не е изяснена също се възползват от ТЕНС терапията.  

 

До колко ефективен е този метод?

При повечето хора използвали електростимулация резултатите са положителни.  Редица изследвания доказват благоприятния ефект на електротерапията срещу болка и скованост в мускулите и ставите. Резултатите показват намаляване на усещането за болка с до 70% и значително увеличаване на мобилността.

 

Има ли странични ефекти?

ТЕНС е сравнително безопасен метод. Въпреки това не бива да се прилага ако пациента има имплантиран пейсмейкър или дефибрилатор, при тумори, наличие на тромбози, епилепсия, глаукома и бременни жени преди 37 гестационна седмица. ТЕНС терапията не натоварва черния дроб и бъбреците и в повечето случаи е значително по-безвредна от болкоуспокояващите лекарства.

От къде мога да се сдобия с електростимулатор? 

Единия вариант е да ходите редовно на физиотерапевтични процедури. Другият е да си закупите електростимулатор за домашна употреба. Втория вариант е предпочитан от много хора заради удобството и възможността за лесна и бърза употреба навсякъде, дори и на работното място. Тук сме подбрали най-ефективните устройства за домашна употреба: електростимулатори.

Споделете тази публикация

Comments (10)

 • Павлинка Reply

  Имам 5 дискови хернии и ошипяване на гръбначен стълб. Кое ще бъде най добре да ползвам?

  ноември 17, 2018 at 5:31 pm
  • Admin Reply

   Здравейте,
   зависи колко е силна и упорита болката. Ако се появява често и е силна ви препоръчваме TENS X

   ноември 19, 2018 at 4:39 pm
 • ТИХОМИР МЪНЧЕВ Reply

  Болки в колената

  ноември 19, 2018 at 10:51 am
  • Admin Reply

   Здрасти, за болки в колената всички апарати ще ви свършат добра работа. Вече зависи от вас дали искате да е преносим или ще го ползвате основно на едно място. Ако ви трябва преносим най-добри ще бъдат TENS X и TENS 100.

   ноември 19, 2018 at 4:46 pm
 • Мариана Ревенска Reply

  Радикулит с болки и в стъпалото?

  декември 6, 2018 at 5:55 pm
  • admin Reply

   Здравейте,
   ако става въпрос за силна и упорита болка ще ви е необходим TENS X: http://www.amperetherapy.com/produkt/tens-x
   Можете да го комбинирате с електродни чехли за стъпалата, те са 10 лв.

   Поздрави,
   АмперМед

   декември 6, 2018 at 6:40 pm
 • Генка Китова Reply

  За скованост при множествена склероза става ли ?

  декември 26, 2018 at 5:47 pm
  • admin Reply

   Да, става.

   декември 27, 2018 at 1:48 pm
 • Феликс Дивлев Reply

  Добър ден. Моля отговорете, тези апарати подходящи ли са срещу болки в тазобедрените стави? Моля препоръчайте конкретни апарати за тази цел. Благодаря.

  януари 9, 2019 at 9:48 am
  • admin Reply

   Здравейте! Да, подходящи са. За тазобедрените стави обикновено трябва по-мощен апарат. Такъв е ТЕНС Х. Другия, който би ви свършил работа е ТЕНС Комбо. Основната разлика е, че ТЕНС Комбо освен за обезболяване има програми и за мускулна стимулация.

   януари 11, 2019 at 7:22 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *